Geen Kwaje Vrienden

Boek + CD : Eerste sneeuw  ( 8 oktober 2015) – (terug leverbaar vanaf 1 september 2016)

CD : Geen kwaje vrienden ( januari 2016)

Bestellen

lieven-3

Lieven Tavernier: het verborgene talent van de Nederlandstalige singer-songwriters. No one to blame voor die relatieve onbekendheid want Lieven Tavernier zelf keek er nauw op toe dat zijn talent als liedschrijver en optredende artiest rustig onder de publieksradar bleef. Totaal haaks op de populaire cultuur van de personenverering heeft Lieven altijd in de luwte geschreven, zijn identiteit weggemoffeld en zijn songs naar voren geschoven. Zijn gemeende adagium fluistert hij immers: “Niet de maker moet in het licht staan, wel wat hij maakt.”

Nu baadt hij al bij voorbaat lichtjes ongemakkelijk in de schijnwerpers van de aandacht voor zijn nieuwe covercd “Geen kwaje vrienden”. Hij kent zijn licht niet.Een beetje geschiedenis kan nooit kwaad. Het was Jan De Wilde die in ’91 als eerste Taverniers “De fanfare van honger en dorst”, “De verdwenen karavaan” en “De eerste sneeuw” coverde: inmiddels klassiekers uit het Nederlandstalige repertoire. 25 jaar later en 25 jaar lang vereenzelvigen wij die songs met Jan D.W.. Quod non. Je kunt Lievens bescheiden attittude omtrent zijn songs benoemen als een wederkerend aarzelend en toch zelfzeker herbeginnen. Maar het kan en moet anders. Uiteindelijk verlangen wij toch naar het werk van de originele auteur/componist/zanger. Daar kan hij niet onderuit en wij willen meer.

In de voorbije twintig jaar nam Tavernier zeven cd’s op : Doe het licht , Ilja, Wind & Rook, Niet voorbij, Witzand, De Fanfare van honger en dorst (met een 40-koppige Brass Band), Wintergras. Lieven werkte op die platen samen met uitstekende producers als Patrick Riguelle, Koen Gisen, Nils de Caster en Yves Meersschaert.

Tussendoor ontdekten voorname artiesten als Thé Lau, An Pierlé, De Dijk, Martin Buitenhuis, Gerard van Maasakkers en Jenny Arean de ontroerende, diepe en humane, lyrische schoonheid van Lievens werk.

En nu mogen we uitkijken naar  “Geen Kwaje vrienden”, een cd waarvoor Tavernier  zelf een aantal vrienden vroeg om een eigenzinnige bewerking van zijn songs – oude en nieuwe, uitgebrachte en onuitgebrachte – te maken in het Nederlands, Frans, Engels en Duits . Tot zijn verbazing antwoordden allen: ja. De zangers en muzikanten die vele generaties overspannen, respecteren de meester en kwijten zich wondermooi en met heel veel liefde voor zijn songs van hun taak:

Raymond van het Groenewoud, Gabriel Rios, Roland, Kris de Bruyne, Jean-Marie Aerts, Stef Kamiel Carlens, Bruno Deneckere, Isolde et les Bens, Patrick Riguelle, Bony King , Neeka , Melike Tarhan,  en very special guest … Remco Campert.

Ik vraag het u: hoeveel eer, erkentelijkheid en dankbaarheid kan een singer-songwriter als Lieven Tavernier in levende lijve verdienen voor zijn werk? Kan hij ooit beter en warmer beloond worden dan met de waardering van zijn collega’s op “Geen kwaje vrienden”? Hoe pakkender, intiemer, verrassender, treuriger en ja zelfs glorieuzer kunnen zijn songs klinken als bevriende artiesten die naar hun mond zetten en er hun eigen versie van maken? Zij schenken meer dan een hommage. Ze geven Lievens songs terug als cadeau aan hem en aan ons met een strik errond van hun enthousiaste interpretatie.

Dit zijn Lieven Taverniers vrienden, en het zijn verdraaid “Geen kwaje vrienden”.

Samen met de cd verschijnt bij Lannoo op 8 oktober een editie met alle songteksten van Tavernier, getiteld ‘Eerste Sneeuw’, in een vormgeving van Gert Dooreman en foto’s van Stephan Vanfleteren samen met een aantal ‘getuigenissen’ van vrienden over Lieven : Marc Didden, Ever Meulen, Jean-Pierre Rondas, Gabriel Rios, Betty Mellaerts, Stephan Vanfleteren, Marc Lefever en Bart Moeyaert.

Op zondag 24 januari komen Lieven Tavernier en vrienden spelen in de AB.

Tracklisting1.Stef Kamiel Carlens/In Mijn Donkere Dagen
2. Gabriel Rios/In My Days of Darkness
3. Neeka/Zilver en Goud
4. Raymond Van Het Groenewoud/Patti Smith
5. Roland/Time Will Tell
6. Kris De Bruyne/Onderweg
7.Remco Campert en Citron Bleu/Laatste Trein naar M
8. Patrick Riguelle/  Vossie
9. Jean-Marie Aerts / Jesus et Marie
10 Bram ‘Bony King’ Vanparys/De Klokken Van Sint-Baafs
11 Melike Tarhan / Die Kathedrale
12 Bruno Deneckere/ Sally Ryder
13.Isolde et les Bens / Jeanine
14. Eva en Kapinga Gysel / Into My Magic Land

12 thoughts on “Geen Kwaje Vrienden

 1. De voorproefjes die ik daarstraks mocht horen op Radio 1 klonken behoorlijk indrukwekkend in hun eenvoud. De versie van “In mijn donkere dagen” van Stef Kamil is al een waar kippenvel moment en klinkt zo organisch diep en verstillend met die akoestische slide, banjo en de licht hese fluister in zijn stem. Vooruit, Sint – Niklaas moet maar vroeger komen dit jaar. Op 31 oktober ligt mijn exemplaar alvast klaar in de boekhandel, met als kers op de taart het concert in AB. Of zou ik daar een gesigneerd exemplaar kopen 🙂 Werkelijk iets om naar uit te kijken.

 2. op 8 november een optreden in Austerlitz(het Beauforthuis) NL. Ik verheug mij erop.

 3. Musée des beaux-arts

  About suffering they were never wrong,
  The Old Masters: how well they understood
  Its human position; how it takes place
  While someone else is eating or opening a window or just walking
  dully along

  ….

 4. Heb de cd nu ongeveer een week, avond na avond heb ik genoten van dit prachtige! Hoeveel zever komt er op TV? Hoeveel artiesten worden opgeblazen? Deze cd is muziek op zijn mooist! Dat er nog vele liedjes mogen volgen!

 5. Lieven, merci voor je mooie muziek. tuinfeest, neerhof = magistraal! Dank je wel Lieven.

 6. Ik heb juist gereserveerd in de Minard op 6 maart voor de live cd opname. Weer iets moois om naar uit te kijken volgend jaar! Tot dan. Groetjes, Addy

 7. Lieven en maten, bedankt voor het mooie optreden vorige zaterdag in Opglabbeek. Ik heb er erg van genoten. Tot bij een volgend optreden. Groeten van Pier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s