Biografie

Via ‘De Zes van Gent’ kwam Tavernier in contact met Bruno Deneckere en Nils De Caster van The Pink Flowers. Bij die eerste ontmoeting dacht Tavernier dat deze jonge kereltjes hem in elkaar zouden rammen. Het bleek echter dat ze hem wilden omarmen, meer nog ze stelden zélf voor hem te begeleiden. Tavernier sputterde tegen, zei (terecht) dat hij maar drie akkoorden kende, waarop Deneckere verklaarde dat indien in de goede volgorde gespeeld, drie akkoorden voldoende waren. De eerste begeleidingsband van Tavernier was geboren. Van nu af aan hoefde hij nooit meer moederziel alleen op een podium te staan.

Voor een groot publiek werd de naam Lieven Tavernier pas bekend nadat Jan De Wilde voor zijn cd Héhé (’91) niet minder dan drie nummers van Tavernier in het collectieve geheugen zong: Eerste Sneeuw, De Verdwenen Karavaan en het definitieve Gentse stadslied De fanfare van Honger en Dorst.

De nieuwsgierigheid naar Tavernier was daarmee bij velen gewekt, maar deze haastte zich uit de schijnwerpers . Bij latere spaarzame optredens van Tavernier klonk het steevast bij het publiek: “mooie nummers, maar waarom moet hij zonodig nummers van De Wilde zingen.” De grote verdwijntruc.

Lang voor zijn grote doorbraak werkte Tavernier op allerlei domeinen: hij was muziekrecensent van het geruchtmakende muziektijdschrift Tliedboek, schreef een column ‘Tlieverdje’ in het Gentse studententijdschrift Campus, recenseerde boeken in De Morgen, publiceerde de cultnovelle ‘Over Water’, de grote liefdesverklaring aan zijn geboortestad Gent, Gentse vrienden en kunstenaars, en tenslotte kwam er een verzameling columns: ‘Tlieverdje’ voor Luk Saffloers ‘De gewapende man’ en ‘Een bijzonder kind’ voor Betty Mellaerts radio 1-programma ‘Het Vermoeden’.

Na zijn schrijfactiviteiten zou hij pas in ‘95 als singer-songwriter naar buiten komen met de cd Doe het licht, in een productie van Patrick Riguelle.

Overzicht:

Muziekrecensent “Tliedboek” (1970-1980)

Columns ‘Tlieverdje” in Gents studentenblad “ Campus “

Boekenrecensies in De Morgen (jaren tachtig )

:”Over water” roman 1986 (niet meer voorradig)

Radio-columns “ Tlieverdje’ in “De gewapende man” Radio 2

Radio-Columns “Een bijzonder kind” in “Het Vermoeden” Radio 1

“Een bijzonder kind” columns 1999(niet meer voorradig)

1992 “De 6 van Gent “ reeks concerten georganiseerd door Koen Wostijn met The Pink Flowers, Gorky,Les Charmeurs,The Paranoid POolaroids,The Candy Dates,Radio Bangkok ), de vrienden van Lieven Tavernier

One thought on “Biografie

 1. Beste Lieven, Ik weet niet of mijn naam je een belletje doet rinkelen. Ik ben de zoon van uwe fietsenmaker D’Haene uit Merelbeke. Mijn naam is Jan.
  Ik volg je al enkele jaren, en nog meer van toen ik in Gent kwam wonen.
  Muziek is van kinds af mijn drive, mijn leven, mijn stem. Mijn gevoeligheid hoor je ook in mijn trompet of piano.
  Stilaan maak ik mijn grote droom waar ; muziek maken.
  Dat lukt met kleine stapjes, ik speel in een paar groepen, doe schoolvoorstellingen en tracht een workshop voor kleine mannen te geven. Ik deed een wereldtournee met Ntgent en Wim Opbrouck, wat tot nu de mooiste ervaring was. (ik speelde in een muzikale dansvoorstelling)
  Maar met evenveel overgave speel ik voor den hoed in de straten van Gent.
  Nu en dan maak ik stukjes , flarden, . ideeën. Maar het wordt nu wel de hoogste tijd om er eens mee naar buiten te komen.
  Mocht het je zien zitten om eens af te spreken, om wat te beluisteren, kennis te maken, ne goeie koffie te drinken,
  Laat mij iets dan gerust iets weten.
  Warme groet,
  Jan D’Haene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s